Головна / Оголошення / Увага! «ПЕРВОЦВІТ – 2021»

Увага! «ПЕРВОЦВІТ – 2021»

Звертаємо увагу мешканців та суб’єктів господарювання Інгулецького району, що з метою посилення державного контролю за збереженням та охороною рідкісних видів ранньоквітучих і реліктових видів рослин, у тому числі занесених до Червоної книги України, протягом березня – травня 2021 року проводиться операція «Первоцвіт – 2021».

Первоцвіти – це безцінний дар природи, який потребує нашого збереження для майбутніх нащадків.

Останніми роками кількість первоцвітів в Україні значно скоротилася. Це відбувається внаслідок господарського освоєння місць зростання первоцвітів, намагання окремих людей перетворити їх на засіб заробітку. Більшість рослин, які віщують нам прихід весни, за останні десятиліття опинилися на межі зникнення та занесені до Червоної книги України, а саме: підсніжник звичайний, шафран Гейфелів (крокус), цибуля ведмежа (черемша), сон-трава та багато інших. Ці рослини підлягають суворій охороні, а за незаконний збір та продаж первоцвітів передбачена адміністративна відповідальність.

Згідно зі статтею 88-1 Кодексу про адміністративні правопорушення, за незаконне придбання та збут об'єктів рослинного світу передбачений штраф від 510 до 1 700 грн із конфіскацією рослини. Якщо йдеться про рослини, занесені до Червоної книги України або які охороняються відповідно до міжнародних договорів, то штраф вже від 1 700 до 3 655 грн.

Також визначені розміри компенсації за кожну рослину. Наприклад, за одну гілочку черемші (цибулі ведмежої) - 62 грн, за одну квітку шафрану (крокусу) або проліска залежно від виду - від 49 до 62 грн, сон-трави залежно від виду - від 37 до 62 грн.

Виконком Інгулецької районної у місті ради звертається до мешканців району з проханням проявити екологічну свідомість, відмовитись від збирання та купівлі первоцвітів.

Не стимулюйте недобросовісних громадян, які реалізовують первоцвіти. Це ж саме радьте іншим, аби зберегти унікальну українську природу.

Зникнуть первоцвіти - зникне величезна кількість метеликів, бджіл, джмелів, інших комашок, котрі захищають ліс від шкідників.

Кожен свідомий громадянин повинен проявляти природоохоронні навички та почуття відповідального ставлення до природи. Необхідно усвідомлювати, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного угрупування і потребують нашого захисту.

 

Виконком Інгулецької районної у місті ради привертає увагу до проблеми збереження ранньоквітучих рослин, необхідності прояву екологічної свідомості та закликає: не зривати, не продавати та не купувати первоцвіти!!!